Kapusta warzywna...
Jarmuż pustynny, Jarmuż saharyjski łac. Brassica oleracea var. ramosa
To odporna na temperatury odmiana jarmużu, która jest uprawiana od wieków na Saharze w Afryce Północnej i rozwija się w palącym upale i palącym świetle słonecznym, a jej liście pozostają miękkie, soczyste i słodkie pomimo, wydawałoby się niesprzyjającego środowiska.
Poza swoim tradycyjnym zasięgiem jest nadal w dużej mierze nieznana i niedostępna.
Ta wieloletnia odmiana jarmużu posiada zdolność do ciągłego wzrostu. Dorasta do 100 cm wysokości.
Roślina jest czasami uprawiana na większą skalę ze względu na jadalne liście - to prawdziwa królowa wieloletnich kapustnych.
Jarmuż wieloletni w drugim, trzecim lub czwartym roku wyrasta z ziemi i zaczyna intensywnie rosnąć.
Można cieszyć się obfitością zieleniny podczas uprawy jarmużu wieloletniego, jest ona zdumiewająca. Jedna roślina w drugim roku może zapewnić taką samą ilość zieleniny, jak kilka typowych jednorocznych roślin jarmużu.
Liście jarmużu są najsmaczniejsze, gdy pojawiają się nowe przyrosty wiosną i późną jesienią, posiadają wysoką wartość odżywczą.
Photo by Abrahami, CC BY-SA 3.0
Rady ogrodnika:
Urośnie na przeciętnej ziemi ogrodowej.
Lubi słoneczne lub półcieniste stanowiska.
Można przyciąć ubiegłoroczne pędy na wysokość około 10 - 20 cm, wypuści nowe przyrosty wiosną.
Uważam, że jarmuż wieloletni można uprawiać przez całą zimę bez ochrony, co najmniej do strefy 5 lub 6.
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w 1-litrowych pojemnikach.
Opracowanie: MB