Roślina unikatowa, ciekawostka dla kolekcjonerów i smakoszy owoców....
Borówka jajowata
Vaccinum ovatum
Ten atrakcyjny, zimozielony krzew z rodziny wrzosowatych obejmuje zasięgiem występowania obszar od Oregonu po południową Kalifornię (USA), gdzie porasta przybrzeżne lasy. To jeden z najlepszych ich rodzimych krzewów rodzących pyszne owoce.
To gęsty, zwarty krzew o błyszczących, wiecznie zielonych liściach cenionych w bukieciarstwie ze względu na długą trwałość po wstawieniu do wody. Cecha ta niestety przyczyniła się do prawie całkowitego wyginięcia gatunku na siedliskach naturalnych.
W Polsce - nieznany, a szkoda, bo wart jest uwagi ze względu choćby na jadalne, smakowite owoce, i nie tylko...
Krzewy rosną powoli, wyrastają na wysokość około 1 m i szerokość 1,5 m, na stanowiskach zacienionych mogą osiągnąć większe rozmiary, są długowieczne.
Wiosną młode, skórzaste liście mają odcienie miedzi i brązu.
Kwitną prawie przez całą wiosnę i wczesne lato, kwiatki dzwonkowate, białe lub różowe, dekoracyjne.
Smaczne, jadalne owoce za młodu są czerwone, po dojrzeniu, pod koniec lata - niebieskoczarne.
Amerykanie wykorzystują je do wyrobu dżemów i galaretek.
Jeśli chodzi o walory ozdobne - borówka jajowata dobrze komponuje się z roślinami o większych liściach, takich, jak np. u różaneczników.
Może być sadzona w naturalnych i formowanych żywopłotach.
Pasuje do ogrodów leśnych, naturalnych, rustykalnych i japońskich.
Rady ogrodnika:
- wybierz słoneczne lub półcieniste stanowisko,
- podłoże przepuszczalne o odczynie kwaśnym, lepiej okresowo przesychające niż mokre, ale jeśli zrobisz dobry drenaż - roślina będzie tolerowała ziemie gliniaste,
- możesz przycinać, aby zagęścić krzew,
- młode rośliny profilaktycznie okryj na zimę gałązkami z drzew iglastych.
Roślina testowana w naszym ogrodzie w skrajnych warunkach, więcej szczegółów odnośnie uprawy uzupełnione będzie przynajmniej po roku obserwacji.
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w 1-litrowych pojemnikach. Ilość ograniczona.