Aromatyczna...
Bazylia wielkolistna
Ocinum basilicum sweet
Wartościowa odmiana o dużych liściach.
Bazylia jest cenną rośliną przyprawową, którą można uprawiać w ogrodzie i na kuchennym oknie.
To krzaczasta roślina o dużych zielonych liściach i białych kwiatkach, dorasta do 50 cm wysokości. Zarówno kwiaty jak i liście są jadalne, cechują się intensywnym aromatem, co zadecydowało o kulinarnym znaczeniu tej rośliny. Liście można zbierać na bieżące spożycie przez cały sezon.Mają miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach.
Najlepiej dodawać je do sałatek i zup, duszonych warzyw oraz twarożku. Można również nacierać zielem mięsa przed dalszym przyrządzaniem. Niezastąpiony składnik prawie wszystkich włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami, to główny składnik pesto.
Działanie: poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu – działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa słabo wiatropędnie przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Powszechnie uważa się, że działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił (ma działanie podobne do melisy). Stosuje się w łagodnych zaburzeniach trawiennych, wzdęciach, przy niedoborze soku żołądkowego.
Uprawa w kulturach mieszanych jest naturalnym sposobem na ochronę roślin przed szkodnikami. Bazylia posadzona obok pomidorów chroni je przed gąsienicami i innymi szkodnikami. Odstrasza także owady: rosnąc w grupie roślin ociera się o nie swoimi liśćmi i uwalnia olejki eteryczne, które je odstraszają.
Spełnia także walory ozdobne.
Rady ogrodnika:
- posadzić na słonecznym stanowisku w odstępach co 30cm,
- w podłożu zasobnym i wilgotnym,
- regularne obcinanie pędów na bieżące spożycie wpływa korzystnie na rozkrzewianie się roślin.
W naszej ofercie rośliny w 1,5-litrowych doniczkach.
Poniżej przykładowe sadzonki w maju.