Nie tylko lecznicza...
Alpinia galgant łac. Alpinia galanga
Ten okazały gatunek z rodziny imbirowatych pochodzi z południowo-wschodniej Azji, gdzie dziko rośnie w Malezji.
Jest źródłem ważnej przyprawy, zasadniczego składnika w szczególności w tajskiej kuchni. Do jej wyrobu używa się białego miąższu grubego kłącza tej rośliny. Może być ono albo starte na świeżo, albo ususzone i sproszkowane, by dodać nieco pikantnego posmaku do potraw.
Galangal wykorzystywany jest do aromatyzacji potraw rybnych i z owoców morza, ponadto pikantnych sosów, zup, duszonych warzyw i curry. Świetnie komponuje się z czosnkiem, chili, limonką oraz koprem.
Roślina osiąga imponujące rozmiary, dorasta do około 2 metrów wysokości. Z bulwiastego kłącza wyrasta część nadziemna. Roślina tworzy kępy ulistnionych pędów. Liście ma duże, szerokolancetowate. Kwiaty białe z różowymi brzegami pojawiają się latem.
Photo by Susan Slater, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Warto wiedzieć, że... roślina ma także właściwości lecznicze i szerokie zastosowanie w ludowej medycynie chińskiej i indyjskiej.
Kłącze zawiera galganol, alpinol i liczne żywice. Posiada tłuszcze, cukry, czerwone garbniki i znaczne ilości skrobi, dochodzące do 20-30%.
W celach leczniczych stosuje się nalewkę, której przyjmowanie zalecane jest w niestrawności, bólach żołądka i jako specyfik pobudzający apetyt i ułatwiający trawienie. Wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, działa rozgrzewająco na organizm i kojąco na zmysły, ułatwiając walkę ze stresem. Olejki i żywice obecne w galangalu łagodzą objawy reumatyzmu, gaszą ogniska zapalne w obrębie mięśni i stawów. Ponadto najnowsze badania ujawniły, że regularne przyjmowanie alpinii wspomaga redukcję masy ciała, przyspiesza odchudzanie i umożliwia trwałą utratę zbędnych kilogramów, jak również redukcję nadmiaru trójglicerydów we krwi.
Nalewka przyrządzana może być w warunkach domowych, w tym celu łyżka sproszkowanego kłącza zalewana jest 100 g spirytusu i pozostawiana na okres 4 tygodni w miejscu ciepłym, po czym odfiltrowany płyn mieszany jest z 250 ml co najmniej 40% wódki i przechowywany w szczelnym zamknięciu. W celach leczniczych, przyjmuje się 1 łyżeczkę nalewki rozcieńczonej w niewielkiej ilości przegotowanej wody, 3 razy dziennie.
Można zażywać też napar: 1 łyżeczkę kłącza alpinii zalać 200 ml wrzącej wody. Parzyć pod przykryciem przez 20 minut, przefiltrować. Pić 2-3 razy dziennie po 100 ml jako środek wspomagający odchudzanie, regulujący trawienie oraz redukujący dolegliwości reumatyczne.
Korzystne działanie kłącza alpinii na zdrowie potwierdziły wykonane współcześnie badania laboratoryjne.
Photo: Yercaud-elango, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons
Rady ogrodnika:
Lubi częściowy cień, żyzne podłoże i wilgotną ciepłą atmosferę.
W naszych warunkach klimatycznych nadaje się do uprawy pojemnikowej.
Zimą należy przechowywać w pomieszczeniu o dodatniej temperaturze.
Treści z serwisu Futuregardens.pl mają charakter wyłącznie informacyjno-edukacyjny i nie mogą zastąpić kontaktu z lekarzem lub innym specjalistą. Administrator nie ponosi odpowiedzialności za wykorzystanie porad i informacji zawartych w serwisie bez konsultacji z lekarzem.
W naszej ofercie wielopędowe sadzonki ukorzenione w pojemnikach o średnicy 12 cm.
Poniżej przykładowa roślina w sezonie.
Opracowanie: MB