Okazała i niewymagająca...
Agawa
Agava
Agawa jest rośliną ozdobną wywodzącą się z Ameryki Południowej, przez co związana jest z ciepłym klimatem.To sukulent z rodziny agawowatych. Występuje jednak i w krajach o chłodniejszym klimacie, ale zwykle jako roślina tarasowa.
Uprawiana ze względu na efektowne, mieczowate, niebieskawe, ostro zakończone i ząbkowane liście układające się w okazałe, bezłodygowe rozety. W uprawie pojemnikowej świetnie się czuje, rośnie powoli, ale może dorosnąć do 1,7m wysokości. Agawa kwitnie tylko raz wypuszcza wtedy wysoki pęd, który jest obfity w kwiaty. Zakwitają tylko dorosłe egzemplarze, ale w uprawie mieszkaniowej kwitnie rzadko.
Rady ogrodnika:
Roślina łatwa w uprawie, odporna na choroby i szkodniki.
Do uprawy agawy konieczne jest miejsce dobrze oświetlone, ciepłe i przewiewne. Prawidłowy wzrost roślinie zapewnia temperatura 18-20'C. Nie jest wymagająca. Latem należy wynosić agawę na świeże powietrze, natomiast zimą trzeba ją przechowywać w miejscu o temperaturze 5-15 st. C.
Co jakiś czas warto ją spryskiwać wodą. Obfite podlewanie jest niezbędne latem, natomiast zimą podłoże powinno być nieco przeschnięte.
Jeśli chodzi o nawożenie, to powinno być umiarkowane, wystarczy zasilać jeden raz na miesiąc w okresie wzrostu. Do nawożenia stosujemy nawozy przeznaczone do kaktusów. Dzięki temu agawa będzie ładnie rosła.
Ostre kolce na dużych liściach można obcinać, by nie raniły. Usuwa się też nożyczkami obeschłe liście.
W naszej ofercie 5-letnie rośliny ukorzenione w pojemnikach 5-litrowych.