Eliksir zdrowia...
Żurawina wielkoowocowa "Pilgrim''
Vaccinium macrocarpon
Owocuje obficie, owoce duże, purpurowoczerwone, dojrzewają w październiku i dobrze się przechowują.
Można je zamrażać, są doskonałe na konfitury oraz do suszenia. Mają dużą zawartość odżywczą, smakową i leczniczą.
Żurawina leczy przeziębienia, grypę, anginę i osłabienie zimowe.
Sok żurawinowy zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych i leczy jaskrę.
Jest prawdziwym dobrodziejstwem dla ludzi ze skłonnościami do żylaków, dla nadciśnieniowców, oraz dla chorych na cukrzycę.
Ceniona w przetwórstwie domowym ze względu nadużą zawartość pektyn.
Rady ogrodnika:
Wymaga gleby kwaśnej, o odczynie 3,2- 4,5 Ph (najlepiej torf kwaśny lub torf z trocinami), wilgotnej i próchnicznej.
Lubi stanowisko słoneczne i półcieniste.
Aby obficie owocowała - wiosną i w czerwcu (w czasie zawiązywania owoców) należy wykonać nawożenie najlepiej siarczanem amonu.
Ciekawostka- żurawina należy do roślin długowiecznych, istnieją plantacje, które liczą ponad 100 lat i ciagle jeszcze owocują.
Sadzonki ukorzenione w 0,5-litrowych pojemnikach (P9).
Sadzonki w pojemnikach można wysadzać przez cały sezon wegetacyjny.
Polecamy do każdego ogrodu, nie tylko ze względu na właściwości zdrowotne, ale również na walory dekoracyjne np. na skalniak ( pięknie się przewiesza), w strefie bagiennej przy oczku wodnym, do zadarniania oraz jako podszyt przy roślinach kwasolubnych.