Japoński jesion kolczasty...
Zanthoxylum ailanthoides in. Papryka syczuańska
Jest azjatycką rośliną z rodzaju Zanthoxylum występującą w zalesionych częściach południowo-wschodnich Chin, Tajwanu, Azji Południowo-Wschodniej i Japonii na wysokości od 300 do 1500 metrów.
Intrygująca 'papryka syczuańska' jest niewątpliwie jedną z największych w ogrodzie i tą o najbardziej bujnych liściach.
To drzewo liściaste o pięknym pokroju dorastające w naturalnych warunkach do 10-15 m wysokości, ale w uprawie urośnie nie więcej jak 3-5 m.
Pachnące kwiaty pojawiają się w kwietniu, a efektowne, jadalne jagody dojrzewają jesienią. Owoce są raczej małe, ale wytwarzane są w gronach, co ułatwia zbiór.
Liście pierzaste, różnej wielkości, zwykle nawet 50-80 cm długości na dorosłych drzewach,
Kora szarobrązowa, gałęzie bardzo grube, nagie, gęsto osadzone z krótkimi, sztywnymi kolcami.
Photo:Nandini Velho / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)
Pikantny owoc służy jako lokalny „substytut zwykłej czerwonej papryki” w Chinach, a na Tajwanie młode liście są używane w kuchni.
Młode liście są siekane i spożywane na surowo lub gotowane do dekoracji innych potraw lub obtaczane w mące i smażone w głębokim tłuszczu. Jagody są suszone i sproszkowane, używane do dekoracji innych potraw.
Photo:Krzysztof Ziarnek, Kenraiz / CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)
Rady ogrodnika:
Preferuje żyzną, dobrze przepuszczalną, zatrzymującą wilgoć glebę, stanowisko w pełnym słońcu lub półcieniu.
Toleruje zacienione stanowiska.
Chociaż jest mrozoodporna, należy zachować ostrożność i chronić młode rośliny podczas pierwszych zim.
W naszej ofercie rośliny ukorzenione w 5-litrowych pojemnikach.
Poniżej przykładowa sadzonka we wrześniu.