Gruszkowata...
Pigwa pospolita VRANJA
Cydonia oblonga
Cenna, mrozoodporna odmiana o dużych, gruszkowatych owocach.
To niewielkie drzewo dorastające do 3-5 m wysokości, o cienkiej, łuszczącej się korze.
Kwiaty bardzo urodziwe: pojedyncze, duże, różowe, na krótkich, pokrytych kutnerem szypułkach.
Cytrynowożółte, jadalne owoce pigwy pospolitej przypominają duże, zaokrąglone gruszki.
Są bardzo bogate w różne składniki organiczne i mineralne. Wyróżniają się największą ilością mikro i makroelementów. Zawierają także dużo pektyn. Znane są z właściwości leczniczych. Mają twardy, mało soczysty miąższ, cierpki ale niezwykle aromatyczny z komórkami kamiennymi jak u gruszek. Dojrzewają od sierpnia.
Zerwanych owoców nie spożywa się od razu, najlepsze są po "uleżeniu".
Układa się je w skrzynki i przechowuje w chłodnym pomieszczeniu (w temperaturze 2 - 5°C).
Podczas przechowywania owoce dojrzewają, poprawia się ich smak i aromat, zwiększa się zawartość cukrów i kwasów, znika ich cierpki smak, miąższ jest mniej twardy.
Zawierają m.in. cenne cukry proste, kwasy organiczne, garbniki i witaminę C.
Spożywa się je po upieczeniu lub ugotowaniu jako smakowity dodatek do potraw mięsnych i dziczyzny, zawarty w skórce olejek eteryczny nadaje daniom charakterystyczny aromat i kwaskowaty posmak.
Ze świeżych owoców pigwy przygotowuje się napoje dietetyczne, kompoty, dżemy, konfitury i galaretki.
Można je też piec i gotować, rzadko natomiast spożywa się je w stanie świeżym.
Sok z pigwy jest wykorzystywany do produkcji konfitur, galaretek i różnorakich wyrobów cukierniczych.
Ze względu na aromat - ze świeżych owoców pigwy sporządza się wyborne, alkoholowe nalewki, które dodatnio działają na serce, obniżają
ciśnienie krwi i osłabiają skurcze mięśni gładkich jelit.
Oprócz zastosowania w kuchni, owoce pigwy mają również zastosowanie w lecznictwie.
Z suszonych owoców pigwy przygotowuje się śluzowate odwary zalecane w schorzeniach żołądka, stanach zapalnych dróg oddechowych, a zewnętrznie przy oparzeniach i podrażnieniach skóry.
Uprawiana także jako roślina ozdobna w ogrodach botanicznych.
Wyróżnia się bowiem bardzo dużymi kwiatami, które na tle ciemnozielonych liści stanowią niewątpliwie element dekoracyjny.
Jednocześnie kwitnie bardzo późno w czasie gdy większość drzew owocowych ma kwitnienie dawno za sobą, bo na przełomie maja i czerwca.
Późnym latem i jesienią elementem dekoracyjnym są duże, cytrynowożółte owoce.

Również ciemnozielone liście i pokrój roślin wyróżniają pigwę spośród innych drzew owocowych.
Z pigwy można założyć luźny dekoracyjny żywopłot. W tym celu drzewka należy posadzić w rzędzie co około 60 cm i ciąć corocznie, jak przy formowaniu korony osiowej jabłoni. W takiej formie pigwa nieco słabiej owocuje, ale tworzy oryginalny żywopłot już w ciągu 2 - 3 lat.
Polecana na działki i do ogrodów przydomowych w zacisznych siedliskach.
Wykorzystywana bywa do formowania na bonsai.
Rady ogrodnika:
Najlepiej rośnie na glebach zalewanych, zasobnych w składniki pokarmowe, żyznej i próchnicznej, ciepłej, o lekko kwaśnym odczynie i zasobnej
w wodę (gdyż ma krótki system korzeniowy).
Mrozoodporna do -30'C.
W naszej ofercie drzewka o wysokości około 60-80 cm ukorzenione w pojemnikach 5-litrowych.