Niezwykłe...
Drzewo truskawkowe - nasiona - 10 szt
Chruścina
Arbutus unedo
Drzewko truskawkowe zwane również poziomkowym to jedno z najoryginalniejszych roślin do uprawy w warunkach domowych lub w ogrodzie.
Liście ma bardzo efektowne, wiecznie zielone i błyszczące, kora ciemno brązowa. Zakwita w okresie późnojesiennym, kwiaty są niezwykle piękne, w kształcie dzwoneczków w kolorze różowym.
Najważniejszą cechą dla której warto posiadać to drzewko to dekoracyjne, pyszne, przypominające truskawki owoce wielkości około 3 cm. Owoce nadają się do spożycia bezpośredniego jak i do przetworów.
Rośliny należy sadzić parami, aby zapewnić zapylanie. W Polsce truskawkowe drzewko osiąga do 3-4 m wysokości.
Ciekawostka: Drzewko truskawkowe służy także w celach zielarsko-medycznych. Liście, kora i korzenie mają działanie ściągające i moczopędne. Kora drzewka poziomkowego jest bogata w taniny.
Zawiera także we wszystkich częściach etylowy ester kwasu galusowego, który służy jako dodatek do żywności o zastosowaniu antyutleniającym. Ester ten ma również silne działanie antybiotyczne.
W Portugalii z owoców tego drzewka wyrabia się domowe likiery zwane tam Medronho.
Rady ogrodnika:
Drzewo truskawkowe bardzo dobrze czuje się jako roślina tarasowa uprawiana w pojemniku, musimy jednak przestrzegać kilku podstawowych zasad.
Latem powinna stać w jasnym, przewiewnym miejscu, zimą należy zapewnić jej światło i temperaturę 5-10°C, może to być jasna piwnica lub lekko podgrzewany garaż.
Starsze, duże egzemplarze w cieplejszych rejonach kraju można uprawiać w gruncie. Powinniśmy wtedy szczególną uwagę zwrócić na wybór odpowiedniego, osłoniętego od wiatru stanowiska i odpowiednie zabezpieczenie przed mrozem. Preferuje dobrze zdrenowane, kwaśne gleby. Nadaje się do sadzenia na terenach ubogich, na których nie chcą rosnąć bardziej wymagające rośliny. Może rosnąć w pełnym słońcu na piaszczystych glebach.
Drzewka można kształtować poprzez cięcie. Nadają się wspaniale do formowania na bonsai.
Niekorzystnie reaguje zarówno na suszę, jak i na wodę stojącą w pojemniku, dlatego szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na to, aby podłoże było ciągle lekko wilgotne. Podlewać wodą miękką, najlepiej deszczówką, w okresie zimowym tylko sporadycznie.
Nawożenie od marca do września nawozami wieloskładnikowymi lub wiosną nawozami długo działającymi.
Odporny na mrozy do -10°C.
Wysiew nasion: Drobne nasiona powinny być tylko lekko przykryte mieszanką do wysiewu nasion z dodatkiem piasku lub perlitu, i przez okres 1-2 miesięcy stratyfikowane w lodówce. W tym czasie należy szczególną uwagę zwracać na wilgotność podłoża. Powinno ono być wilgotne, ale nie mokre. Absolutnie nie może wyschnąć. Po okresie stratyfikacji przenosimy nasiona do jasnego, ciepłego pomieszczenia o temperaturze 20°C. Nasiona kiełkują nieregularnie, często dopiero po kilku tygodniach/miesiącach.
Czas wysiewu: możliwy całoroczny - szczególnie polecany wiosna i jesień.
W naszej ofercie 10 szt nasion.
Pochodzenie nasion: Włochy