To kolczasty, niski krzew pochodzący z terenów Japonii, Korei i Chin. Jego pikantne w smaku łupiny owoców wielkości pieprzu od wieków zajmują ważną pozycję w kuchni japońskiej nosząc nazwę Kona-sanczo. Wykorzystuje się także sezonowo - aromatyczne, młode pędy i listki, a latem jagody do przyprawiania orientalnych potraw.
Pieprz stanowi ważny element niemal każdej kuchni rejonów zachodniej i południowej Azji dodając unikalnej pieprzowo-cytrynowej pikanterii do różnorodnych, zarówno mięsnych jak i bezmięsnych potraw.
Roślina ta dosyć często uprawiana jest jako bonsai ze względu na łatwą adaptację do trudnych warunków oraz podatność do karłowacenia.
Z powodzeniem uprawiać można koreański pieprz w mieszkaniu, mając przez cały rok aromatyczne liście na wyciągnięcie ręki.
Już przy delikatnym dotknięciu dowolnej z części roślin - wydziela się aromatyczny, cytrusowy zapach.
Przyjemny dla nas zapach, odstrasza jednak komary.
Poniżej kilkuletni okaz rosnący w naszych warunkach klimatycznych.
Uprawiany jako duży krzew bądź forma drzewkowata dorasta do 1-3 m wysokości.
Kwiaty ma niepozorne, liście złożone.
Na pędach posiada ciernie.
Rosnąc w ogrodzie, liście przebarwią się na żółto jesienią po czym opadają.
Poniżej 4-letni okaz w październiku.
Warto wiedzieć: Tadycyjnie używany w Chinach w prowincji Syczuan do przyprawiania kurczaka i kaczki. Razem z anyżem gwiazdkowym, koprem włoskim, goździkami i cynamonem wchodzi w skład chińskich pięciu przypraw. Używa się go też w japońskiej mieszance siedmiu smaków.
Zastosowanie kulinarne jako przyprawa posiadają zarówno otoczki nasion Z. piperitum jak i liście, a nawet całe młode pędy rośliny.
Jako, że swój aromat łupinki te zawdzięczają przede wszystkim zawartości olejków eterycznych, należy dodawać je do potraw w końcowej fazie gotowania. Zielone części rośliny są łagodniejsze od owocni Japońskiego pieprzu. Można je suszyć i drobno mielić albo używać samych świeżych listeczków oddzielonych od kolczastych pędów oraz łodyżek liściowych.
Ma również zastosowanie w medycynie chińskiej. Otoczki nasion Zanthoxylum piperitum zawierają min.: geraniol, linalool, cineol i citronellal. Działają one przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo, moczopędnie, wspomagają trawienie i usuwanie gazów z organizmu, wzmacniają organizm i pomagają w walce z przeziębieniem.
Rady ogrodnika:
Żółtodrzew pieprzowy może być sadzony w ogrodach. Trzeba jednak zadbać o zabezpieczenie go przed mrozami przez dwa pierwsze lata i najlepiej jest posadzić go w osłoniętym miejscu. Młode rośliny okryte agrowłókniną wytrzymują mrozy do -28'C - przetestowaliśmy.
Jeśli chodzi o glebę to urośnie on właściwie na każdej, lubi wilgoć, ale nie zniesie terenów podmokłych. Wytrzymuje okresowe przesuszenie.
Wymaga stanowiska słonecznego lub półcienistego.
W naszej ofercie młode rośliny o wysokości ok. 20-40 cm ukorzenione w 2-litrowych pojemnikach.
Roślina bardzo rzadko spotykana, trudna do zdobycia.